2009. december 31., csütörtök

La Galette

Egy ideje különböző kultúrák éttermeibe is ellátogatunk, hogy megismerkedjünk érdekességekkel.
A la Galette-ben palacsintákat fogyaszthatunk, édeset, sósat.
Azt tudtam, hogy különleges alapú a sós tésztájuk, de nem tudtam miből készül és mitől barnás színű. Megkérdeztük: hajdina lisztből készítik. És azt is megtudtuk, hogy itthon nincsen igazán finom hajdina liszt, úgy importálják Lengyelországból, a LG pedig természetesen Franciaországból:-).
Érdekes íze van, különleges.
Az édes verziókat ismertük már...(ezek normál tésztából készülnek).

Néhány info még a hajdináról:

A hajdina finomra őrlésével készül.
Az úgynevezett francia-palacsinta legfontosabb összetevője. Egyéb kenyér, vagy tésztaféleségek készítéséhez is sokoldalúan felhasználható búza, kukorica, vagy árpaliszttel keverve. Mivel a sikértartalma alacsony, így a duzzadt, magas, puha bélezetű kenyér ebből nem készíthető. Sokkal inkább alkalmas a vékony – palacsintaszerű – vagy pászka formájú kenyér, illetve tészta készítéséhez. Ez is lehet megfelelő kiegészítésekkel, feltétekkel laktató és főként egészséges élelem. Ha gabonafélék helyett gluténmentes lisztekkel (pl. kölesliszt, burgonyaliszt vagy pehely, esetleg keményítők, stb.) keverjük, úgy alkalmas táplálék lisztérzékenyek számára.

2009. december 30., szerda

Mascarponés padlizsánkrém



A padlizsánt 200C°-os sütőben 20-30 percig sütöm, majd letakarva kihűtöm.
Serpenyőben 1 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát megpirítok, majd összeforgatom a megpucolt padlizsán húsával (mindig fából készült kaparóval kapargassuk ki a héjából!).
Sóval, borssal, citromlével ízesítem, mascarpone sajttal pépesítem - ha nincsen otthon mascarpone, tejszínnel és/vagy tejföllel (+ kis liszttel habarva) is kikeverhető.

2db házi kenyeret megpirítok, a tányér közepére vegyes salátát teszek, körbe rakom a pirítósokkal, majd kanállal formázott krémet teszek rá.
Friss kaporral díszítem.

Új év, régi kezdet

Úgy 4 éve történt, hogy elvesztem a színek, illatok, lakomák világában. Rájöttem, sokszor jobban ízlik amit én magam készítek, mintha rendelgetek innen-onnan.
Elkezdtem hát a sütést-főzést, piacozást, tudni akartam a titkokat, az ízharmóniát, - ez vezetett a konyhába nap mint nap.
Valamint, hogy 14 hónapos kislányommal itthon vagyok és hát vele nekem kell megismertetnem az ízeket.
Minden nap főzök magunknak, kell a változatosság.
Ma már tudatosan főzök.

Barátnőimmel már egy jó ideje működtetünk egy közös főzős blogot, ahol a főzésen kívül még mindenféle hasznos dolgot megosztunk egymással. Baba-mama témákban, programokban stb...de alapvetően ki mit süt-főz, felrakja és megnézzük, kipróbáljuk...

De új év, új élmények, itt volt az ideje, hogy elkezdjem a saját blogomat írni.
Valószínüleg a mai nappal felteszek nagyon sok eddigi kreálmányomat, hiszen évek óta ez az egyik szenvedélyem - most már kiegészítve majd kisgyereknek szóló egészséges finomságokkal is.
Related Posts with Thumbnails