2010. január 28., csütörtök

Sonkás fasírozott




Elég régóta kerestem a nekem minden szempontból megfelelő fasírozott receptet. Ugyanis én tényleg szeretem a fasírozottat, ez még gyerekkoromból jön.
De anyukám sok zsemlével csinálja, ami isteni, de nem akartam bele. Sokfélét próbáltam, többször nem sikerült olyannak, amilyennek elképzeltem, variáltam, variáltam, de most ez a sonkás változat nagyon finom.
Praktikus étel, melegen, hidegen, utazáshoz, mindenhogyan jó.


Hozzávalók:

-0,5 kg darált sertéshús
-4 szelet angol sonka (csak semmi gagyi felvágott!!)
-1 fej hagyma
-3 gerezd fokhagyma
-0,5 csésze zsemlemorzsa
-1 tojás
-1 csokor petrezselyem
-só, őrölt paprika ízlés szerint


-melegítsd fel a sütőt 200 fokra, és egy kisebb őzgerincet bélelj ki sütőpapírral
-egy teflonban dinszteld meg a feldarabolt hagymát és bacont, majd tedd félre kihűlni
-egy nagy tálban keverj össze minden hozzávalót, ízlés szerint sózd és paprikázd (zsemlemorzsából annyit tegyél csak, amennyitől szépen összeáll, nem kell masszívnak lennie, sem folyósnak, valahol a kettő között)
-kanalazd a sütőpapíros formába
-kb. 50 percig süsd 180 fokon, ezalatt szépen összeáll és átsül

Hagyd kihűlni, a sütőpapírból gyönyörűen kiemelhető.
Nagyon szépen lehet vágni.

2010. január 26., kedd

Étcsokis cookie


Utaztunk ma Zalakarosra, valami eltehető édességfélét akartam összedobni.
Ezek a kis cookie falatkák jó szolgálatot tesznek az első napokban:-)) utána úgyis elfogynak...


Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 ek. cukrozatlan kakaópor
1/2 tk. szódabikarbóna
1/4 tk őrölt fahéj
10 dkg étcsoki (én 80%-osat használtam)
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor ( barna)
1 tojás
lazításhoz tej

Én nem tettem bele kakaóport, hanem egy 125 gr-os tábla narancsos étcsokit összetörve.

Egy tálban összekeverjük a cukrot, lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, és az apró kockákra vágott vagy összetört csokit. Egy másik tálban az olvasztott vajat és a tojást keverjük el, ehhez hozzáadjuk az előző tál tartalmát, és összedolgozzuk. Nem szabad folyékonynak lennie, mert a sütőben szétfolyik. Annyi tejet adagoljunk hozzá, hogy a massza elég kemény maradjon. Aztán sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük az evőkanálnyi adagokat. Hő hatására szép kör alakúak lesznek.
200°C-on sütjük kb 15 percig, majd hagyjuk kihűlni...először még lágy, de aztán szinte keksz szerű lesz.
Fémdobozba pakolva vittem el.

2010. január 25., hétfő

Fokhagymás királyrák sherryvel



A rákos ételeket főleg magamnak csinálom, én szeretem a családban a legjobban. Ma ebédre ezt dobtam össze, bár tudtam, hogy férjem is hazajön:-))
Praktikus a tálcás előfőzött verzió és a mélyhűtött is, nem kell velük a hétköznapokban annyit bajlódni.
Mindig előttem van, amikor 5 éve Szicíliában isteni fokhagymás rákos tésztát ettünk - most is sok olívaolajat használtam, hozzáadtam még rengeteg petrezselymet é fehér bor híján megpróbálkoztam a sherry-s változattal.
Bármilyen tészta jó hozzá, sokak szerint a lapos fajták (linguine, vagy tagliatelle) a legjobbak....

Hozzávalók (2 személyre)

23 dkg királyrák (én a legtöbbjét felvágtam, de kis nyársra is húzhatók)
3-4 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
1 kupica sherry
nagy csokor petrezselyem
tészta
só, frissen őrölt bors
fél zöld citrom héja

Először is felteszem a vizet forrni a tésztához.
Eközben elkezdem a rákot megcsinálni: olívaolajon megpárolom az apróra vágott (nem nyomott!!) fokhagymát. Felöntöm a sherryvel, pár másodpercet várok, hogy elpárologjon az alkohol. Rádobom a rákot, átforgatom, sütöm pár percig.
Ekkor sózom, borsozom, megszórom a zöld citrom (vagy sima citrom) lereszelt héjával és sok-sok friss petrezselyemmel. Közben a tészta is elkészül, jól összekeverem őket és tálalom.

2010. január 24., vasárnap

Paradicsomos-fetás kosárkák



Egy régebbi Éva magazinból már régóta kinéztem ezeket a kosárkákat - ott más töltelékkel volt, mint amit én most kívántam.
Du átjött Zsóka barátném kocsonyára, mert a férjem minden évben készít, nem is akármilyent!
Indítványoztam neki, hogy legyenek olyan találkáink is, amikor sütünk-főzünk is együtt: lévén nagy gasztromán, tetszett neki az ötlet, így megcsináltuk együtt ezeket az isteni kosárkákat, közben beszélgetünk.
A töltelék paradicsomos-fűszeres-fetás lett:-)
12 db lett, 10-et megettünk azonnal vacsi címszó alatt, kettőt sikerült Robinak kimenekíteni, hogy elvigye neki Zsóka.

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 doboz feta sajt
2 szál póréhagyma
6 ek paradicsomszósz (én nem sűrítményt használtam, hanem fűszeres üveges szószt)
oregánó, só, olaj

-A 12 db-os muffin forma mindegyik lukába beletesszük a méretre vágott leveles tésztát, ezután bekenjük őket egy kis olajjal.
Meg lehet tölteni sütőpapíros babbal őket mikor betesszük a sütőbe, mi nem tettük, így később lenyomkodtuk a belsejét kicsit.
-betesszük a tésztát 15 percre 180 fokos sütőbe
-közben felszeleteljük a póréhagymákat és megsütjük őket egy kevés olajon
-a paradicsomszószt összekeverjük még egy kis oregánóval és kis sóval, a sajtokat feldaraboljuk és megszórjuk fűszerrel
-amikor kivesszük a muffin formákat, elkezdhetjük a rétegezést: az aljukra pár szem hagyma, majd paradicsomszósz, végül a sajtok.
Nem kellett végül az egész doboz sajt, mellé kínáltuk tálkában a maradékot
-visszatesszük a kosárkákat és addig sütjük, amíg a sajt olvadni kezd és barnulnak a kosarak..

FRISSEN tálaljuk:-)

2010. január 23., szombat

Fűszeres hekktörzs ropogós, rozmaringos burgonyatallérral



Hetente egyszer próbálok halat készíteni, nem mindig a friss verziót, szoktunk mirelite tonhalat venni, én nagyon szeretem. Most legutóbb férjemet küldtem a boltba, és hazaállított hekk törzsekkel.
Nézegettem, nézegettem, nekem mindig a római part és Zamárdi jut eszembe a hekk láttán, no meg a nyár, a koviubi és társai...
Aztán kigondoltam, hogy mivel is lehetne elvenni a hekk erőteljes ízét: csináltam egy fűszeres-olívás keveréket, amivel bekentem őket, és amíg a krumplival foglalatoskodtam, átjárta őket a fűszeres pác. Bevágtam őket, szeletelt fokhagymákat dugdostam beléjük és mielőtt kisütöttem őket, a fokhagymák mellé vajat tettem a belsejükbe.
Isteni finom lett!

Előkészület:
Mivel a hekket általában fagyasztott állapotban árulják, ki kell olvasztani, utána sózni, borsozni. Kis tálba annyi olívaolajat kell önteni, amennyiben a halakat bele lehet kenegetni, de azért ne túl sokat. Az olajba beletesszük a fűszereket: oregánót, bazsalikomot, őrölt rozmaringot, kakukkfüvet és nagyon kevés szerecsendiót.
Az egészet összekeverjük és a halszeleteket belemártogatjuk. Itt jön az oldalukat bevágás, tegyünk bele annyi fokhagymát, amennyi jólesik + a vaj. Egy nagyobb teflonsütőt jól felhevítünk és a halszeleteket beletesszük. Magas lángon érdemes sütni, hogy egy kicsit megpiruljanak, mindkét oldalát átsütjük (érdemes egy fedővel lefedni, mert kicsit fröcsög) és rövid ideig pároljuk.
Önthetünk hozzá egy kevés félszáraz fehérbort is, és ha megsült óvatosan egy lapos fakanállal vegyük ki, mert széteshet.


Én burgonyakarikákat sütöttem ki hozzájuk, rozmaring ággal a tetejükön: 4 db krumpli felkarikáztam, olívával kicsit bekentem őket, be a picit olajozott tepsibe, tetejükre a rozmaringágak, letakartam őket és fél órát sütöttem 180 fokon. Ezután levettem az alufóliát és pirulásig sütöttem őket.

2010. január 22., péntek

Sajtos röszti



Mivel este vacsizni megyünk, azaz a vacsi házhoz fog jönni (de ez egy másik téma), így csak valami egyszerűt akartam ebédre.
Így lett ebből a röszti...illetve, mivel férjem zalai, a kedvence a tócsni, amit anyukája szokott csinálni. Még eddig nem csináltam neki, bevallom, pedig szegény hányszor elmondta....talán egyszer nekiállok:-))
Ez más, mégis valamennyire hasonló.

Hozzávalók:

40 dkg burgonya
20 dkg sajt (reszelve és darabokban)
2 tojás
apróra vágott petrezselyem
só, fehér bors
liszt, olaj

A krumplit megfőzzük, tálkába tesszük, összetörjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, masszává gyúrjuk, és jöhet a többi hozzávaló.
A végén annyi lisztet kell hozzáadni, hogy sűrű masszává álljon össze. Ez fontos, különben teljesen szétfolynak a gombóckák.
Forró serpenyőben, kevés olajon kis korongokat sütünk belőlük.
Lehet beletenni párolt zöldségeket is, de mellé is nagyon finom.
Tejföllel is megkenheted.

Egyetlen utálatos dolog van csak ebben, az olajszag...de hát ez elkerülhetetlen, ezért én úgy készítettem, hogy közben folyamatosan szellőztettem...

2010. január 20., szerda

Zelleres-répás tonhalkrém



Feldobhatunk püréket olyan zöldségekkel, amiket amúgy magában ritkán ennénk.
Ez a finom zöldséges krém tökéletes uzsira, vacsira az egész családnak.

Hozzávalók:
1 kisebb répa
negyed zellergumó kb. 6 dkg
1 db 120 gr tonhalkrém
1 db 100 gr sajtkrém
petrezselyem ízlés szerint
vaj


Vékony szeletekre vágom a répát és a zellert, majd vajon puhára megpárolom őket - kb. 10 perc.
Ezután mindent összeteszek egy edénybe, és botmixerrel összepürézem őket.
Pirítóssal tálalom, Hellám (is) falta:-)

2010. január 19., kedd

Kókusztejes csirkemellfilé pirított sonkával és mozzarellás rizzsel



Kicsit különleges, mert a kókusztej érdekes édeskés ízt ad, mégis olyan egyszerű...


Hozzávalók - kb. 2 személynek
Húshoz:
1 csirkemellfilé
fél doboz kókusztej (nekem 1,6 dl-es konzervem van)
pár szelet sonka ízlés szerint
reszelt sajt


Rizshez:
1 zacskó vagy 125 gr rizs
egy kis hagyma fele
vaj
pár mozzarella golyó
fél liter húsalaplé (fél kockából)

A csirkemellet szeletekre vágom, kiklopfolom, kicsit sózom és egy éjszakára beáztatom a kókusztejbe.
Másnap a tepsit enyhén megkenem olívaolajjal, rárakom a szeleteket, leöntöm őket a maradék kókusztejjel.
Lehet úgy is, hogy olívaolaj helyett bacon szeletekre pakoljuk a husikat.
Reszelek rá egy kis sajtot (nem mindegyikre tettem).
A sonkákat kis darabkákra vágom, a tetejükre dobom, nagyon szépen megpörkölődnek.
Alufólia alatt sütöm őket fél órát, majd leveszem és megpirítom a tetejüket.

Közben a rizst is el lehet készíteni:
Kis vajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleöntöm a rizst. Keverem őket együtt egy kicsit, hogy a rizs is megpörkölődjön, majd merőkanalanként öntögetem hozzá a húsalaplevet. Nézegetni kell, mikor szívja meg magát úgy a rizs, hogy jöhet a következő kanál.
Mikor kész és jó puha, beleteszek még egy kis darabka vajat, összekeverem és kiöntöm egy tálba.
Az előre felszeletelt mozzarella golyókat hozzákevergetem.

2010. január 18., hétfő

Étcsokis-gyümölcsös tönkölybúza tallér



Ez a jó kis tönkölytallér nagyon praktikus, mert egyrészt egészséges, másrészt jó sokáig eláll, utazásra is süthetjük.

Hozzávalók:
(1 bögre = 250 ml)
2 bögre teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál nádcukor (én barnát használtam)
250 g mazsola (lehet bármi más aszalt gyümölcsöt használni, én kandírozott mangót tettem bele)
1 tábla apróra kockázott, magas kakaótartalmú valódi étcsoki
4 dl natúr szójajoghurt (vagy sima natúr)
(ha szükséges hideg víz)
mandula, dió, mogyoró a tetejére

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverem sűrű masszává (hideg vízzel még hígítható).
Kanállal kis halmokat rakok sütőpapírra, a tetejére mandulát, diót vagy mogyorót nyomok.
Kb. 30 percig sütöm 160 fokon.

Én fél adagból készítettem, 21 sütikét kaptam.
Szójajoghurt helyett sima natúr joghurtot használtam, s valóban szükség volt csekély mennyiségű hideg vízre.
Sütőpapír helyett rakhatjuk vékonyan kiolajozott sütőlemezre is őket, ugyanis a tészta egyáltalán nem tartalmaz zsiradékot, emiatt még a kiolajozott tepsire is picikét odatapadhat.
A kis halmok nagyon hamar megsülnek, kb. 20-30 perc alatt. Akkor is készen vannak, ha még puhának tűnnek!
Fini, nem túl édes sütemény minimális cukorral!
Aki az édesebb dolgokat szereti, tegyen bele több cukrot -a férjemnek nem volt elég édes..:-))).

Jelenleg fémdobozomban tárolom. :-)

2010. január 17., vasárnap

Céklás-málnás joghurt (főleg gyerekeknek)



Vannak olyan zöldségek, amiket érdemes praktikusan beépíteni a mindennapokba, mert nagyon egészségesek, főleg télen, amikor nincsen annyi tápértékben gazdag forrásunk. A sütőtök mellett a cékla lett a következő alanyom a kísérletekhez. Sokat olvastam utána, múltkor már írtam a jótékony hatásairól.
Mivel édes, többféle gyümölccsel is jól keverhető.
Amit én kipróbáltam és nagyon ízlett, a következő:

- megpucoltam, felvágtam vékony szeletekre egy céklát és betettem egy hőálló edénybe pici vízzel az alján. Kb. 1 óra alatt puhul meg 200 fokon, fedővel lefedve! (érdemes így megsütni, nem pedig sok vízben kifőzni, mert így minden tápérték benne marad)
- tettem egy edénybe egy kis marék (most mirelite) málnát (8 db) és két doboz natúr joghurtot
- miután megsült a cékla, 4 db félszeletet hozzátettem a fentiekhez
Minden összepüréztem és megettük Hellával tízóraira.
Naggggyon finom és egészséges!
Érdemes nagyobb adag céklát csinálni, mert napokig eláll a hűtőben a sült-főtt verzió is.
Egyébként mindenkinek más az ízlése, annyit tegyél bele a fentiekből, amennyivel magadnak és a babának jó ízt keversz ki.


* A cékla tápértéke számottevő - éppen ezért a szuper ételek egyike. Nem csupán az antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz - pl szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.
* Gazdag folsav tartalma végett kismamáknak is nagyon ajánlott.
* A főtt cékla ideális babaétel és le is lehet fagyasztani.
* A cékla cukor tartalma magas, mégis alacsony a kalóriája - ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás.
* A cékla ízét gazdagíthatjuk gránátalmával, fekete ribizlivel, almával, naranccsal és málnával is.

2010. január 14., csütörtök

Málnás és mangós panna cotta






Nagyon szeretem a lágy, könnyű desszerteket, és kutattam olyan verziók után, amik gyümölcsösek.
A Dolce Vitán találtam ezt a nagyon finom, könnyű panna cotta receptet, mely azt hiszem egy időre a kedvenceim közé fog tartozni.
Málnás verzió helyett én először a mangósat csináltam, és a 6 adagnak mondott mennyiség nekem végül 4-re jött ki.
7végén pedig kipróbáltam a vendégeknek a málnásat is.

Annyira egyszerű megcsinálni és olyan finom!!!!

Hozzávalók 6 (nekem 4) formához: 4 dl tejszín, 1 nagy érett mangó vagy két marék málna, 7 dkg cukor, 4 lap zselatin

1. Forraljuk fel a tejszínt a cukorral, majd tegyük bele az előre beáztatott zselatinlapokat, és addig keverjük, amíg felolvadnak.
2. Turmixoljuk le a mangót, jó alaposan, nehogy szálas maradjon, és keverjük a tejszínbe. Málna esetében mossuk meg, nyomjuk át szitán, hogy a magja ne kerüljön bele.
3. Öntsük formákban a krémet, majd minimum 4-5 órára tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt mártsuk forró vízbe a formákat, így könnyen kicsúszik belőle a desszert!

Én az Auchanban tündéri pudingos tálkákat kaptam, műanyag, 4 db-os kiszerelés, különböző színekben, én a fehér mellett döntöttem.
Valami 200 Ft:-) volt összesen.

Tepsis cukkini virslivel



Már napok óta nézegetem a hűtőben a cukkiniket, ugyanis minden bevásárlásnál veszek párat, mondván, ez mindenbe jó lehet. És tényleg!
Nem akartam semmi extrát ebédre, de zöldség azért legyen benne, így találódott ki ez a rakott tepsis forma.
Mivel a 7végi lasagne-hoz minden darált húsom elfogyott és még nem töltöttem fel a készletet, maradt a jó öreg virsli, amit amúgy kislányom nagyon imád - és meggyőződésem, hogy minden gyerek.
Nem volt kedvem krumplihoz, rizshez, sokszor maga a zöldség a köretünk.

Hozzávalók:
3 db cukkini
1 nagyobb metélőhagyma
3 gerezd fokhagyma
5 db virsli
sajt
5 dkg vaj
1 tojássárgája
2 dl tejföl vagy kefír vagy tejszín
zsemlemorzsa
só, bors, bazsalikom


Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, majd szeletekre vágjuk. Sós vízzel leforrázzuk, leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, lecsöpögtetjük és szalvétába nyomkodva leszárítjuk.
A virslit 4 perc alatt kifőzzük és karikákra vágjuk.
A finomra vágott metélő és fokhagymákat vajon üvegesre pirítjuk, sóval,fehér borssal fűszerezzük.
A tejfölt vagy tejszínt az egy tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a bazsalikomot és a megpirított hagymákat (miután kihűltek).
A cukkinit kivajazott jénaiba rakjuk rétegesen, rászórjuk a virsliket, és befedjük a vékony szeletekre felvágott sajttal.
Végül ráöntjük a tejfölös szószt.
Már csak egy dolog maradt: megszórjuk zsemlemorzsával és forró sütőben alufóliával letakarva megsütjük.

2010. január 10., vasárnap

Vitaminbomba



Nem tudom ki hogy van vele, rám néha rámjön az 5 perc és azt gondolom, nem foglalkozom eleget az egészségemmel...tél van, hol hideg , hol meleg, ijesztgetnek influenzával, meg minden egyébbel, hol mozgok, hol meg nem, hol eszek gyümölcsöt, hol meg elfelejtek...szóval rám férne valami vitaminbomba, amit persze könnyű legyen elkészíteni, hogy rendszeressé váljon.

Jelentem találtam egyet és mindenkinek ajánlom!!!!!!!!!

Szóval leporoltam a turmixgépemet (a konyhaszekrény tetején legbelül figyelt) és hozzáláttam:

2,5 dl zöld tea
kis méz (ízlés szerint belecsurgatva)
2 karika friss ananász
fél mangó

De teljesen jó bármilyen gyümölccsel, ami éppen otthon van pld. alma és narancs, alma és banán, kivi és áfonya stb. Minél többfélét fogyasszunk.

Valami fenséges! Ráadásul zsírégető (zöld tea) és jó hatással van az immunrendszerre.

Indítsd Te is ezzel a napot!

Ricottafánk



Pénteken elmentünk Csilla barátnőmmel a közelünkben egy helyre beszélgetni. Közben említettem neki, hogy vendégeim lesznek a hétvégén és már majdnem kitaláltam a menüt. Kérdezte, csináltam-e már ricottafánkot - merthogy Ő épp most próbálta (www.nosalty.hu), és hát meglehetősen egyszerű (csak összekeverjük a hozzávalókat és zsutty..), ráadásul nagyon finom.
így én is megcsináltam - mind elfogyott!

* 250 g ricotta vagy túró
* 250 g liszt
* 3 tojás
* 175 g tejföl
* 1 kk szódabikarbóna
* 4 ek kristálycukor
* 2 cs vaníliás cukor
* csipet só
* olaj
*

Elkészítés

1. Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük (először a ricottát a tojásokkal és a tejföllel, majd a kristálycukor, vaníliás cukor, só következik, a szódabikarbónával elkevert lisztet a végén dolgozzuk a masszába.)
2. Magasabb falú serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk, amikor az olaj eléri a megfelelő hőfokot (próbaként beledobunk egy pici masszát), teáskanálnyi kupacokat teszünk a serpenyőbe, és a fánkgolyókat egyenletesen aranybarnára sütjük.
3. Porcukorral megszórjuk, és aki szereti, annak felmelegített házi készítésű sárgabarack lekvárral kínáljuk.

2010. január 9., szombat

Joghurtos céklaleves



Ez a recept már régóta a "megvalósításra várók" folderemben volt, a Chili és Vanília blogon találtam valamikor.
A színeknek, mint tudjuk, főleg ilyen időben igenis nagy hatásuk van.
Ez a leves elképesztő színenergiával rendelkezik!
Az íze nagyon finom, édes (én kihagytam belőle a citromlevet), szóval nagyon megérte elkészíteni!
Ami nekem így elsőre nem sikerült teljesen, az, hogy homogén legyen a leves, mert akármennyire is figyeltem arra, hogy a tejszínes-tejfölös krémet kis forralt lével előre keverjem ki, és csak utána öntsem a levesbe, mégis kicsapódott valamennyire.
De az élvezeti értékéből nem vont le semmit!

Hozzávalók (4 személyre)

2 közepes méretű nyers cékla
1,2 l víz (ha van esetleg kész alaplé, még jobb, ha nem a kocka is OK)
2 húsleveskocka (ha húslevest használok, akkor nem kell)
3 ek olívaolaj
1 közepes fej hagyma
só, bors, citromlé, cukor
2 dl kefir, vagy joghurt, vagy tejföl, vagy vegyesen

A céklagumókat meghámozom és lereszelem. (Ehhez a művelethez ajánlatos gumikesztyűt, mert nagyon fog a színe, egyébként citromlével lejön.) Az olívaolajon üvegesre párolom a kockákra aprított hagymát, majd rádobom a reszelt céklát. Kb. 3-4 percig párolom. Felöntöm a vízzel (vagy a húslevessel), beleteszem a leveskockát, ízesítem sóval, borssal.
Főzöm kb. 10 percig, amíg a cékla megpuhul de még kicsit roppanós. Ekkor botmixerrel pürésítem, majd ezt követően hozzáadom a joghurtos tejfölt (én vegyesen csináltam, 1-1 dl).
(Ennél a lépésnél nagyon fontos, hogy a joghurtot először egy külön kis tálkában csomómentesre keverem, hozzáadok pár kanál levest, hogy kiegyenlítődjenek a hőmérsékletek és csak ezután öntöm a levesbe). A legvégén ízesítem a citromlével(aki akarja) és a cukorral (kb. fél citrom leve és 3 ek cukor, de ez mindenki saját ízlésétől függ. Citromlével egy pikáns, savanykás édeskés ízt kell kapni) Ha ízetlennek érzem, akkor még picit sózom, vagy hozzáteszek egy kiskanál ételízesítőt - én nem tettem.

Aki úgy szereti, olívaolaj helyett vajon párolhatja a zöldségeket és hagyományos lisztes tejfölös habarással is lehet sűríteni.
Friss fűszernövények pl. bazsalikom, rozmaring, vagy petrezselyem illik bele.

Csicseriborsó fasírt



Csicseriborsót életemben egyszer ettem idáig, de már nem emlékszem az ízére. Viszont olvastam róla több helyen és vettem is egy zacskóval, de ezidáig csak nézegettem. Találtam egy fasírt receptet hozzá, ami tetszett, és főleg a gondolat, hogy csak egészséges dolgokat teszek bele, hús nélkül.
Kifejezetten izgatottan vártam hogy végre elkészüljön...nem tudtam hova tenni a végeredményt, milyen ízre is számíthatok....vajon finom lesz-e, vagy a végén egyedül eszem meg?:-)

Hozzávalók:
(2-3 főre):
20 dkg csicseriborsó,
1 kis fej hagyma apróra vágva,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1 tojás,
1 ek apróra vágott petrezselyem (én többet tettem bele),
1 tk római kömény (nekem nem volt),
1 tk őrölt koriander,
1/2 kiskanál sütőpor,
só,
fűszerpaprika,
olaj

Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára vízbe áztatjuk (de még jobb ha egy napig vízben állni hagyjuk). Ha még nem puhult volna meg, tegyük oda vízben főni.
Leszűrjük és lecsöpögtetjük, majd turmixgépben finomra őröljük. Ezután a többi hozzávalóval összekeverjük majd lefedve fél órát pihentetjük.
Végül a masszából kis gombócokat formázunk, kissé ellapítjuk őket és felhevített olajon kisütjük.
Hidegen, melegen egyaránt kitűnő. Friss zöldségekkel, salátával vagy pitába helyezve egyaránt fogyasztható.

Őszintén: nagyon ízlett!

Akit érdekel, néhány érdekesség a csicseriborsóról itt:

http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Csicseriborso_errendszerunk_ore?aid=20080107165447

2010. január 7., csütörtök

Narancsos máktorta pisztáciával



Ma van a férjem névnapja, és már régen elhatároztam, hogy csinálok neki valami finom mákos sütit, ugyanis imádja a mákot minden formában:-).
Eltelt jó pár nap, amire ráakadtam erre a receptre, külön felhívnám a figyelmet arra, hogy tojás nélküli - ezért számolni kell azzal, hogy kissé puha, porhanyós lesz.

De előtte egy kis áttekintés a mákról:
A kerti mák fontos kultúrnövényünk. A még zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedve, az ópium, kb. huszonötféle nagy hatású alkaloidot tartalmaz. Az alkaloidok a száraz mákgubóból is kinyerhetőek, fontos gyógyszereket készítenek belőle. Magyar kutató, Kabay János nevéhez fűződik a száraz mákgubóból való kivonási eljárás kidolgozása. A népi gyógyászatban, a zöld terméstok forrázatával a gyermekeket "nyugtatták". Kabay János is ezt az eljárást alkalmazta a világon először. Először a zöld terméstokból vonta ki a morfiumot és a kodein, papaverint. A zöld termésben gondot okozott a klorofill jelenléte, ezért a száraz kicsépelt mákgubót használta fel. (A mai drogfogyasztók is ezt az eljárást követik és készítik a mákteát).
2006. január 1-től a fehér virágú változata drognak minősül. Ezután szabadon csak a lilás-rózsaszínes változat termeszthető Magyarországon.

Az alaprecept "sima" máktorta, én hozzátettem a narancsot és a pisztáciát.

Hozzávalók:
5dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 20dkg rétesliszt, 10dkg barna cukor, 8dkg darált+2dkg szemes mák, 2 tasak Bourbon és 2 tasak egyszerű vaníliás cukor (akinek van, kaparja ki inkább a vanília rudat), fél tk só, fél tk szódabikarbóna, 3tk rum (én ezt kihagytam), 2dl tej, 20dkg vaj, és ami nálam még hozzájött: 5 dkg kandírozott narancshéj (vagy egy narancs reszelt héja), egy kis marék pisztácia összetörve.
Akinek nincsen otthon pisztáciája, tehet bele diót, mandulát, mogyorót, de el is hagyható belőle.

A puha vajat és a tejet keverőtálba öntjük. (Beletesszük a rumot).
A száraz hozzávalókat a mák kivételével összekeverjük, majd fokozatosan a keverőtálba öntjük és kikeverjük a tésztát. Végül a mákot is hozzáadjuk.
Egy kerek (mondjuk 26 cm átmérőjű) formát kivajazunk, vékonyan lisztezünk, s beleöntjük a tésztát.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig - tűpróbáig - sütjük.
A sütő ajtaját kinyitjuk, és úgy hagyjuk hűlni a tésztát.
A recept szerint kb. 20 perc múlva felvághatjuk, szerintem azonban várjunk legalább 45 percet, mert amúgy is elég omlós süti és hamar szétesne.
Én tálalás előtt reszeltem a tetejére pici narancshéjat.

Ati nagyon meg volt hatva, és nagyon ízlett neki...nekem egy kicsit még túl omlós is volt....:-)

2010. január 6., szerda

Mangós-mozzarellás bruschetta



Ezt a szót még kimondani is olyan jó! Mangó.
Sokáig egyáltalán nem lehetett kapni, ennyire elterjedt csak az elmúlt években lett. Örüljünk neki.
Színe, illata, aromája egyaránt különleges.
Egy ideje sokoldalúan próbálom használni, gyümölcsként magában, joghurtban kislányomnak, salátákba, és hát köretnek is.

A mangónak több mint ezer fajtája van, alakja, színe, mérete is változó.
Indiából − ahol több mint 4000 éve termesztik − indult világhódító útjára.
Az indiaiak szent gyümölcsnek, a szerelem szimbólumának tartják.
Így hát ezzel vártam Kriszta barátnémat:-)

Hozzávalók:
1 mangó, 25 dkg mozzarella, 15 dkg rukola, 1 narancs héja és leve, kevés parmezán, 2 evőkanál balzsamecet, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
Mosd meg a rukolát, és szárítsd meg. Csöpögtesd le a mozzarellát, hámozd meg a mangót, és mindkettőt vékonyan szeleteld fel. Egyenletesen helyezd el a rukolát egy tálon, majd rá a mozzarella- és a mangószeleteket. Sózd, borsozd egy keveset, ízlés szerint. A narancslét, a narancs reszelt héját, a balzsamecetet és az olívaolajat kevés sóval keverd össze, és locsold rájuk.
Ha már bepácolódtak valamennyire, tedd őket a pirítósra és végül szórd meg darabos parmezánnal.

Már a sárga-fehér-zöld színek kavalkádja is mesésen néz ki a tányéron...

2010. január 5., kedd

Házi zöld pesto



Ha nagyon intenzív illatokat szeretnél a lakásba, hát javasolnám saját kezűleg a pesto készítését.
Minden alapanyaga mennyei illattal rendelkezik, az összhatás éppen ezért nem is lehet másmilyen, csak fokozott íz és illatélmény.

Hozzávalók: 1 csokor bazsalikom (nálam ez 7 db levél), 3 gerezd fokhagyma, 3 rozmaring levél, 1 marék reszelt parmezán, 1,5 dl olaj, 8 szem dió.

A diót összetöröm előre, és utána a hozzávalókat botmixerrel összeturmixolom. Ennyi az egész.
Hangulatos üvegcsében tárolom.

Ez az adag elég sok mindenhez és sokoldalúan felhasználható.
Én legtöbbször tésztához, caprese salátához és különböző szószokhoz használom...

2010. január 3., vasárnap

Kecskesajttal-sült pritaminpaprikával töltött csirke felső combok



Nincs mese, néha klasszikusakat is kell főznöm szegény férjemnek:-), így vasárnap lévén megbeszéltük a húsleves+rántott hús párosítást.
Igen ám, de én soha életemben nem rajongtam a rántott dolgokért, a panírért, így elhatároztam, hogy a húsok felét töltelékkel töltöm meg.
Persze nem a hagyományos töltelékre gondoltam, amiben mindig csak a zsemlét érzi az ember, meg a tojást..
Tegnap nagy bevásároltam, így a hűtő szerencsére fel van tankolva (- és így előre tudom mit főzök a héten, eszerint vásárolok).
Már régóta érdekelt a salátából ismert és általam nagyon szeretett kecskesajt-pritaminpaprika páros, most ezt töltelékké kellett alakítani és fűszerekkel gazdagítani.

Először elkészítjük a tölteléket - nálam most 3 db felső combhoz:

hozzávalók: fél hagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1/3 pritaminpaprika (legjobb mind3 színűből vegyesen, én pirosat kaptam, azzal is nagyon szép lett), 7 dkg kecskesajt, 1 ek zsemlemorzsa, kis petrezselyem és 1 tk pasta asciutta mediterrán fűszerkeverék

A serpenyőben 2ek olajon üvegesre pároljuk az egészen apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a szintén nagyon apróra vágott pritaminpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, és amikor már a paprikát is megkapta a sülés, hozzákeverjük a kecskesajtot, és a zsemlemorzsát. Amikor elkeveredtek és a sajt is megolvadt kicsit, megszórjuk aprított petrezselyemmel és a mediterrán fűszerrel. Ha megvan, levesszük a tűzről és félretesszük.

Gyorsan összekeverjük a pácot is, amivel a végén bekenjük a tetejüket: 1 tk olívaolaj, 1 tk balzsamecet (nekem modenai van), kis méz.

Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
A csirke felső combokat alaposan megtisztítjuk, kicsit sózzuk, majd megtöltjük a töltelékkel és lezárjuk a végüket pálcikával.
Belehelyezzük őket a tepsibe, kevés olívaolajat és fehérbort/ vagy vizet öntünk alájuk.
Jól lezárt tepsiben 30 percig sütjük őket, majd ezután levesszük a fedőt, bekenjük őket a páccal, és megpirítjuk a tetejüket.

Zöldséges rizzsel tálaltam. A férjem ebből evett először:-).

2010. január 2., szombat

Almás-sárgarépa krémleves



Olyan krémlevest kerestem, ami picit édeskés, hogy kislányom is szívesen egye. Így került az alma a sárgarépákhoz.

Hozzávalók (4 fő részére):

1 kg sárgarépa
1 póréhagyma
1 alma
2 ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors, fahéj, szerecsendió
1 liter szárnyas alaplé
1 dl tejszín

A sárgarépát, almát és a póréhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
A hagymát megpirítjuk a felforrósított olívaolajon, hozzáadjuk a sárgarépát és az almát, utána felöntjük az alaplével és 20 percig főzzük.

Egy nagyobb keverőtálba tesszük a tejszínt. Amint megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk őket, és az alaplé adagolása mellett botmixerrel összekeverünk mindent.
Sózzuk-borsozzuk, egy nagyon kevés frissen reszelt szerecsendióval és egy fél tk fahéjjal fűszerezzük, majd visszatesszük a tűzre és addig főzzük, amíg egyet rottyan.

Nagyon finom lett és a színe is olyan szép, hogy az ember rögtön lapátolni akarja:-))

2010. január 1., péntek

Sült cékla



A cékla az egyik legfinomabb és legegészségesebb zöldség. Ez a recept nem csupán egy finomságot eredményez, de egy kész vitaminbombát is. A cékla elég sokáig sül, így akkor érdemes elkészíteni, ha valami nagy darab húst sütünk ebédre vagy vacsorára..Én készítettem szendvicshez is.

Hozzávalók

* 0.5kg cékla
* 5 ek olívaolaj
* 5 ek balzsamecet (ha a kislányom is eszik belőle, ebből csak keveset teszek)
* 5 gerezd fokhagyma
* 1 marék oregano, bazsalikom
* 1 ek méz (opcionális)
* Só, bors

Elkészítés

1. A sütőt bemelegítjük 200 fokra.
2. A céklát megpucoljuk, és ha szükséges, félbe vagy negyedekre vágjuk. A fokhagyma gerezdeket összetörjük.
3. A balzsamecetet elkeverjük az olívaolajjal (és az esetleges mézzel), sózzuk, borsozzuk.
4. Egy (nem fém) kicsi és mély tepsibe áttesszük a céklát és a zúzott fokhagymát, leöntjük az öntettel, majd megszórjuk a zöld fűszerrel.
5. A tepsit jól lezárjuk alufóliával (vagy egyéb fedővel). Kb 45-60 percig sütjük, a cékla nagyságától függően. Ha apróra vágod, 30 perc is elég.

Amit ajánlok: lehet vegyesen nehezen puhuló zöldséggel együtt sütni, mint a képen látható répa. Isteni együtt!

Fontos, hogy jól záródó edényben süssük - lapos (de fedeles) vas, agyag, jénai, hőálló porcelán az ideális.
A sült cékla egy nagyon egészséges köret, ajánlom egészségtudatos étrendbe, kismamáknak, gyerekeknek, diétázóknak, sőt akár méregtelenítésre is alkalmas.

Túrótorta (kekszes, áfonyás)



Először Edit barátném szülinapjára akartam készíteni, és hogy tutira menjek, megcsináltam a családnak előző héten. Isteni lett, képen láthatjátok, még jól is nézett ki:-).
De amikor Editét szedtem volna ki a tortaformából, nem ment, és több helyen berepedt...sebaj, azért így is finom volt...

Hozzávalók:

25 dkg keksz, 12 dkg vaj (igazság szeint nekem ezekből több kellett, úgy 35 dkg keksz és 20 dkg vaj), 30 dkg bogyós gyümölcs

Töltelékhez? 25 dkg túró, 25 dkg krémsajt, 2 kk reszelt citromhéj, fél dl citromlé, 17 dkg cukor, 3 tojás, 2,5 dl tejföl

1, ledaráljuk a kekszet, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat és összegyúrjuk. Szétnyomkodjuk egy 22-es tortaformában és lehűtjük fél órára.
2, előmelegítjük a sütőt 160 fokra
3, elkészítjük a tölteléket:
A túrót összenyomkodjuk kicsit, hozzátesszük a krémsajtot, citromhéjat és cukrot. Botmixerrel )nem szükséges feltétlenül) simára keverjük, közben hozzáadjuk a tojást, tejfölt és citromlevet.
4, beleöntjük a tölteléket a tésztába és 1 és 1/4 óráig sütjük. Nyitott sütőnél hagyjuk kihűlni.
5, legalább 3 órára érdemes hűtőbe tenni, de inkább egy éjszakára.
6, tálaláskor a tetejére szórjuk a gyümölcsöt.

nagggggyon fincsi!

Jó étvágyat!

Eszter

Narancsos-étcsokoládés süteményhalmok



Próbálkozom karácsonyra valami újat is sütni, ezt ma készítettem elő-sütinek, és hát tényleg jó választás volt. A szomszéd néni is kapott kóstolót, nagyon ízlett neki is:-)))
A porcukor hintés szépen megidézi a téli hangulatot...
Hozzávalók 4 főre

* 20 dkg étcsokoládé
* 15 dkg vaj
* 30 dkg barna cukor
* 4 tojás
* 2 tk vanília aroma
* 2 tk sütőpor
* 1 tk só
* 40 dkg liszt
* egy nagyobb narancs reszelt héja
* kb 8 dkg porcukor egy tálkában


Elkészítés

1. A csokit összetördeljük és a vajjal együtt felolvasztjuk.
2. Belekeverjük a cukrot és ha kihűlt, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiknél jól összekeverjük.
3. Beletesszük a vanília aromát és a reszelt narancshéjat.
4. A lisztbe gondosan belekeverjük a sót és a sütőport, majd a lisztet is belekeverjük a tojásos masszába. Érdemes fakanállal, mert a kézről nehezen jön le és így elég sok rátapad.
5. Hűtőbe tesszük 4-5 órára.
6. A pihentetés után a sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazzuk a tepsit.
7. Most kezdődik a gyurmázás: egy kanál segítségével méretes diónyi mennyiséget kiveszünk és kezünkkel golyót formázunk belőle. Enyhén kilapítjuk és a felső felét belenyomjuk a porcukorba. Tepsire tesszük, egymástól 4-5 cm távolságra.
8. 12-14 perc alatt megsütjük. Nem szabad túlsütni, mert megég az alja.

Kb. 60 db lesz, ami nálunk két nagyobb adagot jelent:-)
Pléhdobozban eláll több napig, tehát másnap érkező vendégeknek is kiváló.

Isssssteni! És nagyon szép, rusztikus látvány a repedezett tetejével...

Eszter

Csiperkés házi gnocchi




Mivel itthon betegeskedem, és Hellust elvitték anyáék pár napra (most először - jaj de szomorú voltam!!!:-( - felpolcolt lábbal mindent magam köré gyűjtve belevágtam a gnocchi készítésébe. Az öntet adta magát, mert a hűtőben szétnézve láttam, hogy a gombát már mindenképpen meg kell enni, így csiperkés szósz készült hozzá.

Hozzávalók:

80 dkg krumpli

1 tojás

25-35 dkg liszt (ha nem elég, akkor amennyit még felvesz)

őrölt szerecsendió

bors

reszelt parmezán sajt (nekem most csak a szórós verzió volt itthon:(


Szószhoz: 25 dkg csiperke gomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl

A krumplit sós vízben megfőzzük. Főzés után kicsit lehűtjük, majd krumplinyomóval összetörjük.

Beleütjük a tojást, beleszórjuk a liszt egy részét, meghintjük szerecsendióval és borssal, majd kezünkkel az egészet alaposan összegyúrjuk.

Gyúrás közben fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Az így kapott tésztából nedves kézzel hosszú nudlikat hengergetünk egy nagyobb, belisztezett vágódeszkán.

A sós vizet felteszünk forrni. Levágunk egy kis nudlit, és a vízbe dobva leteszteljük a tésztát. Ha nem jön fel 1-2 percen belül a nudli a víz felszínére, akkor egy kis lisztet kell még adni a tésztához. Ha feljön, akkor jó a tészta, késsel bele lehet szaggatni a nudlikat a vízbe (egyszerre kb. 20 db-ot). Amikor feljönnek a felszínre, szedjük ki őket. Amit megeszünk, rögtön forgassuk hozzá a szószhoz..

Ebből a mennyiségből kb. 100 nudli lesz, ami bő kétszeri ebédnek felel meg, 20-25 db elég egy személynek.

Amit nem használunk fel, betehetjük a fagyasztóba, csak elő kell kapni ha ehhez lesz majd kedvünk.


Nyammmm:-)) isteni lett, jól befaltam - remélem Atinak is ízleni fog, vacsorára...


Jó étvágyat!


Eszter

ui: Nagyon jól kijön a gnocchiban az őrölt szerecsendió, éppen csak annyira, amitől egy leheletnyi pikáns ízt kap.

Harcsapaprikás túrós csuszával



Mert ugye a zuramnak megígértem már egyszer, régen, hogy készítek ilyent...és most végre elérkezett az idő.
Illetve kislányommal is sok halat eszünk, ezért is próbálok hetente valamilyen halételt az asztalra tenni...

Nehezen szántam el magam, mert nagyon misztikusnak tűnt, de kijelentem, egyáltalán nem az, sőt!

A normál adag felét készítettem kettőnknek, tehát a recept pont két főnek kiadós étel.

Hozzávalók:
35 dkg harcsafilé (bőre nélkül)
1 fej vöröshagyma
Pirospaprika

Paradicsom
tv paprika
halászlékocka

Túrós tésztához (ez esetben pörc nélkül, nekem...)
durumtészta
25 dkg túró
2 dl tejföl

Elkészítés:
Jó sűrű, tartalmas pörkölt alapot készítünk. A hagymát kockára vágjuk, és olajon megfuttatjuk, majd felöntjük egy kis vízzel és jól szétfőzzük.
Megszórjuk pirospaprikával, dobunk bele paradicsomot, paprikát, egy halászlé kockát is teszek bele, sózzuk ha kell.
Utána belerakjuk a kockára vágott harcsát és készre főzzük.
Ez egészen rövid idő.
Ezalatt megcsináljuk a túrós tésztát is: Kifőzzük a tésztát, leöblítjük. Kis olajat, a tejfölt és egy kis tejet egy lábasban összekeverünk és egyet rottyantunk rajta a tűzön.
Beleforgatjuk a tésztát, a tetejére jöhet a túró.
Aki szereti, kevés friss kaporral is megszórhatja.

Issssteni lett!!! Kb. 5 perc alatt lapátoltuk be:-))

Jó étvágyat!
Eszter

Klári néni-féle tepsis csirkemell




Gyakran készítjük, mert nagyon egyszerűen elkészíthető és isteni finom....azt hiszem az én szótáramban mostanában gyakran szerepel az "egyszerű és nagyszerű" kifejezés...hiszen amikor az embernek gyereke van, nem jut mindenre annyi ideje, amennyit szeretne, de jól beosztva azért mindennel foglalkozhat.
Szóval nem kell hozzá semmi különleges, mégis ha valamit gyorsan össze akarunk dobni akár vendégeknek, akár magunknak ebédre, ezt nagyon ajánlom:


Hozzávalók:

kb. 6 szelet bacon
kb. 8 szelet csirkemell
egy nagy pohár tejföl
sajt
őrölt paprika, liszt

A csirkemelleket beforgatom paprikás lisztbe és félreteszem.
Egy közepes tepsi aljára bacon szeleteket teszek (olaj helyett), majd rájuk rakom a vékonyra szeletelt és beforgatott csirkemelleket.
A tejfölt kikeverem reszelt sajttal és az egészet a húsra öntöm, szépen elkenve, majd a tetejére külön reszelek még sajtot.

Az egészet be a sütőbe, és kb 200 fokon 40 perc alatt megsül.

Puha, omlós, nagyon fini, elég nagy adag lesz, mi rizzsel szoktuk enni.
Az utolsó falatig mindig elfogyott:-)

Eszter

ui: a kép csak illusztráció, majd legközelebb lefotózom

Csirkés-pestos farfalle



Szeretem az olyan ételeket, sokszor ezek tészták, amikhez szinte mindig minden van a háztartásomban, nem kell külön bevásárolni.
Ez a tészta ilyen, ráadásul gyors és eddig mindig nagy sikert aratott.

Hozzávalók (4 személyre):

1 csomag farfalle
1 csirkemell
3/4 üveg pesto
1 főzőtejszín
15 dgk ricotta sajt
fokhagyma, petrezselyem
parmezán
2 dl száraz fehérbor ( a főzéshez....az evéshez kicsit több:-))

A csirkemellet apró darabkákra vágom, sózom, borsozom, fokhagymás olívaolajon megsütöm, majd félreteszem.
Felteszem a vizet a tésztához, mert a továbbiakban annyi idő sem kell a krémhez, mint a tészta kifőzéséhez.
Kevés olajon megfuttatom a főzőtejszínt a pestóval, majd hozzákeverem a ricottát.
Amikor rottyan egyet, hozzáteszem a csirkét.
Összefőzöm őket, és a kifőzött tésztára öntöm....

A tetejére parmezánt és petrezselymet szórók.

Fehérborral tálalom:-)))

Amire oda jutottam, hogy lefényképezem, már el is fogyott:-))

Jó étvágyat,
Eszter

A mi karácsonyi lazacunk



Azaz tejszínes, zöld fűszeres, fokhagymával tűzdelt lazac vajas zöldbabbal és krémes krumplipürével.

A mi lazacunk természetesen nagyon egyszerű és nagyszerű:-).

Hozzávalók:
40 dkg lazac
kis zacskó zöldbab - ízlés szerinti mennyiség
2 dl tejszín
zöld fűszerekből 1 tk/féle (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom)
só, bors, olaj, vaj

krumplipüré: krumpli ízlés szerint (nálunk 4 nagyobb), 1 dl tejföl, 10 dkg ömleszett sajt (legjobb a kimért verzió), kis bazsalikom, só

1a, a lazacot lemosom, sóval bekenem és állni hagyom fél óra-órát.
1b, eközben összekeverem a zöld fűszereket a tejszínnel
1c, a zöldbabot odateszem vajban párolni
1d, a krumplit pedig főni

2, Ahogy letelt az idő, egy hőálló tál egyik felére teszek pici olajat, erre ráhelyezem a sótól lemosott és kicsit borsozott lazacot a bőrös felével, készítek a tetején 4 vágást, ezekbe fokhagymát nyomok. Melléteszem a zöldbabokat, és leöntöm az egészet a tejszínes krémmel.
Alufólia alatt előmelegített sütőben 180 fokon sütöm kb. fél órát, majd leveszem az alufóliát és kicsit pirítom még a tetejét.
2, Mialatt a lazac sül, elkészítem a krumplipürét a fent írt összetevőkből.

Fehérborral tálalom, mennyei!

Jó étvágyat!

Eszter
ui: Hellus is nagyon ette, főleg a lazacot:-)))
ui: minket is meglepett, de nem tudtuk megenni az egészet. Ezért holnap készítek a maradékból parajos-lazacos tésztát.

Fenséges zöldséges mártogatós




Mennyei sült zöldségek.....mindig próbálok kitalálni újított formát is, hogy ne legyen uncsi mindig ugyanazokat ugyanúgy az asztalra tenni.....sokszor csak ezeket kívánom hús nélkül, ezért összedobtam egy nagyon finom mártogatóst:

hozzávalók:

5 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 kis doboz csiperkegomba
3 paradicsom
5 szál amerikai zeller
kecskesajt
parmezán

Az összevágott zöldségeket a fokhagymán és boron megpároljuk, majd beleöntjük egy tálba, hozzátesszük a kecske (vagy bármi egyéb) sajtot és botmixerrel összeturmixoljuk.
A főtt levet ne tegyük a tálba, mert akkor túl folyós lesz.
Az így kapott masszát egy tálkába öntjük, megszórjuk parmezánnal és rozskenyérre kenve megesszük.
Az a jó benne, hogy vacsira, uzsira, vendégeknek, magunknak mindenhogyan kínálható, nagyon hamar megvan, és olyan zöldségekből csinálhatod, ami éppen van otthon.

Amikor maradt belőle, mert sokat csináltam, másnap kifőztem egy kis barna rizst, hozzákevertem és megvolt az ebéd is.


Eszter

Tonhalkrém




Milyen finomak is a kenhető mártások...ha az ember lányának nem jut ideje hetente halat sütni, akkor legalább az uzsi legyen valami ilyesmi. Vendégvárónak is össze szoktam összedobni....


Hozzávalók:

2 db kb. 15 dkg-os tonhalkonzerv
1 ek tejföl
1 camping sajt (egy kis retro:-))
1 gerezd fokhagyma
jó nagy csokor petrezselyem
kis só
ha túl folyósnak érzitek: kis túrót bele, h van otthon

Minden mehet egy tálba, botmixerrel összekeverni, ennyi.
Én szoktam hozzá kis tálkába répát, zellert, karalábét felvágni, + pirítóssal tálalni.

Ha van rá idő, fél órára érdemes hűtőbe tenni.

isteni!

jó étvágyat!

Pulykagolyók vagy pástétom



Nagy híve vagyok a fasírtoknak és egyéb összekevert húsos-fűszeres cuccoknak, mivel anyukám istenien csinálta mindig is, és hát otthonról hozzuk az ízeket...a mostani egy reform változat, mindenféle kenyérbuci mentes fajta:-)))
Lehet őzgerincben készíteni pástétomnak, de golyókat is formálhatsz belőlük, mind2 ugyanolyan finom....mehet előételnek, főfogásnak, ki hogyan szereti...
Eredetileg kifejezetten "hideg-kajának" aposztrofálták, de azért melegen is isteni.

Hozzávalók:

fél kiló darált pulykahús, 4 szelet bacon, 1 nagy fej hagyma, 1 csésze zsemlemorzsa, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem (ha nincsen otthon éppen, ízlés szerint helyettesítsd kedvenc más fűszereddel), 1 kicsi citrom leve és héja - ne legyen túl citrom íze, 1 ek. dijoni mustár


-melegítsd fel a sütőt 200 fokra, és egy kisebb őzgerincet zsírozz meg, majd bélelj ki sütőpapírral
-egy teflonban dinszteld meg a feldarabolt hagymát és bacont, majd tedd félre kihűlni
-egy nagy tálban keverj össze minden hozzávalót, ízlés szerint sózd meg és kanalazd a formába
-kb. 45-50 percig süsd, ezalatt szépen összeáll és átsül. Fordítsd ki egy rácsra, hagyd kihűlni, majd folpackba tekerve tedd a hűtőbe.
Nagyon szépen lehet vágni.

Én zöldbab főzeléket csináltam mellé, máskor rozmaringos krumplikarikákat...

Keverhetsz a masszából húsgolyókat is, ezt lapos tepsiben süsd kb. fél órát...
Ez kiváló gyerekeseknek pld. gyerekzsúrra!
Kicsi golyókat kell formálni és jó nagy adag lesz...esetleg beleszúrni egy fogpiszkálót és arra mást is hozzá lehet tűzködni...

Jó étvágyat:-))

Eszter

Zsályás-sonkás kosárkák




Évi barátnőmet vártam nagyon, aki Hollandiában él és évente párszor tudunk csak találkozni. Neki mindenképpen valami különlegesebbet akartam készíteni uzsonnára, annak ellenére tudtam, kicsit molyolós is - de nagyon megéri.
A zsálya nagyon finom, de intenzív fűszer, örültem ennek a receptnek.

Szerencsére Hellusom tündéri, mert délelőttönként kiszámíthatóan alszik 1,5 órát még mindig, és ezzel az idővel tudok tervezni.
Előre félek mi lesz, ha már nem igényli majd...


1, előmelegítjük a sütőt 200 fokra, utána a muffintepsi 12 mélyedését alaposan kivajazzuk.
2, a tésztához összekeverjük az alábbiakat: 25 dkg finomliszt, 1 ek. oregano (morzsolt), 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, só, őrölt bors, 4 ek. hideg víz.
3, összegyúrjuk a tésztát, hurkát formázunk és 12 darabra osztjuk, majd kibéleljük vele a muffintepsi mélyedéseit. Megszurkáljuk villával, majd kis db sütőpapírt nyomkodunk a tetjükre, melyekre rizst teszünk, h biztosan simuljon a tésztához.
4, A tésztakosárkákat 15 percre betesszük a sütőbe, 10 perc után a rizses papírkákat vegyük ki. Amikor kivesszük őket, kenjük át őket felvert tojásfehérjével.
Ezalatt a sütőt kicsit lejjebb vesszük, 175 fokra, és mialatt kicsit kihűlnek a kosarak, gyorsan elkészítjük a tölteléket.
5, Töltelék: 15 dkg sonka, 1 ek. zsálya, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg parmezán sajt, 3 tojás, 2 dl tejszín (ez sztem elhagyható...), só, bors.
Az apróra vágott sonkát olivaolajon megpirítjuk, majd ha kész és picit hűlt, hozzákeverjük a zsályát, a zúzott fokhagymát és a sajtot.
A tojásokat a tejszínnel (vagy anélkül) habosra habarjuk és összeforgatjuk a sonkás keverékkel.
Ezután már csak meg kell tölteni a kosárkákat és 15 percig sütni.

FRISSEN tálalni!! Kihűlve sajnos már nem az igazi...

Jó étvágyat,
Eszter

Zsuzska-féle fetás kifli




Ez a fincsi kifli Zsuzska barátném érdeme.
Egyik látogatásuk során, amikor itt jártak kisebbik lánykájával, ilyent hozott, és hát osztatlan sikert aratott.
Készültem már, hogy megcsinálom, és ma lett végül vendégváró: mind a 16 db elfogyott:-))

Hozzávalók:
30 dkg főtt burgonya
2 dkg élesztő
35 dkg liszt
1 tojássárgája
1 dl tej
5 dkg vaj
csipetnyi só
20 dkg feta sajt
szóráshoz: durva szemű só/köménymag/szezámmag
kenéshez: 1 tojás

A burgonyát áttörjük, keverőtálba tesszük és belemorzsoljuk az élesztőt. Beletesszük az összes többi hozzávalót, és gépi keverővel vagy kézzel összegyúrjuk.
Konyharuhával lefedve 25 percig kelesztjük. Ezután két egyforma cipóra osztjuk, és először az egyiket, majd utána a másikat is kb. 3 mm vékony kör alakúra nyújtjuk.
Ezután 8 egyforma cikkre vágjuk. Alsó felébe kis hasáb feta sajtot teszünk, majd kifli alakban felcsavarjuk. Egész felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezám-vagy köménymaggal, vagy durva szemű sóval.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!

Eszter

ui: mindehhez kellett az én tünemény kislányom, aki még mindig 2x alszik a nap folyamán és segít nekem abban, hogy süssek-főzzek:-)))

"Zöld" krémleves




Mostanában próbálok olyan ételeket készíteni, amiből már kislányomnak is adhatok (lassan 11 hónapos) - hosszútávon ez így jó mindenkinek...
És ez engem is rávesz arra, hogy még egészségesebben, még naturálisabban főzzek.

Szóval...3 féle zöld színű zöldséget választottam: amerikai zellert, borsót, brokkolit...
Ma ezekből lesz a krémleves!

Feltettem őket zöldséglevesnek főzni, azaz először olívaolajon kicsit átpirítottam őket (a mennyiséget ízlés szerint tessék belőlük beletenni), majd felöntöttem egy liter vízzel.
Ezek mellé egy paprikát, egy paradicsomot, egy gerezd fokhagymát, egy pici vöröshagymát dobunk, illetve apukám-féle bio-vegetából egy kis kanálkával.
Addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.

A lé felét kiöntöttem egy dobozkába, mehet a hűtőbe, jó lesz egy legközelebbi adaghoz, valamint kivettem a paprikát, paradicsomot, hagymákat.
A maradékot a benne lévő zöldségekkel és egy nagy darab mozarellával összeturmixoltam.

KÉSZ IS!

A saját részemhez mandulát is tettem, Helláéból ezt most kihagytam.

A babakanál a képen azt jelzi, hogy ők is nyugodtan ehetik!

Jó étvágyat!

Zabpelyhes keksz



Ez a keksz tényleg teljesen egészséges alapanyagokból és relatíve hamar elkészül. Gyerekeknek is adható!

Hozzávalók:
15 dkg zabpehely durvára darálva
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 fél kávéskanál szódabikarbóna
pici fahéj
1 fél kávéskanál sütőpor
15 dkg vaj
6 ek barna cukor
1 db tojás
kevés durvára tört dió
10 dkg összetört minimum 80%-os fekete csoki

A zabpelyhet, lisztet szódabikarbónát, fahéjat és sütőport összekeverem. Külön tálba összekeverem a margarint, cukrokat, tojást, csokit és a diót. Az utóbbiba belekeverem az előzőt, diónyi halmokat csinálok belőlük.

Kilapítom, majd kivajazott liszttel megszórt tepsibe teszem őket nem túl közel egymáshoz.

10-12 percig kell csak sütni (míg nem kezd a széle enyhén barnulni) 190 fokon.
Fémdobozban napokig eláll és ugyanolyan finom marad.


Jó étvágyat!


Eszter

Juhtúrós-sütőtökös kifli



A sütőtököt minden formában preferáljuk, tele van rengeteg vitaminnal. A juhtúró is egy nagy kedvenc, de az intenzitását valamivel jó lefojtani.
Ezt a receptet az Ízbolygón találtam, 23 db kifli lett belőle.
Eddig főleg töltött verziót csináltam, kíváncsi voltam a tésztába mindent belekeverek ötletre is.

Hozzávalók:
30 dkg sült sütőtök kikapart belseje
45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 kk (barna nád)cukor
2,5 dl tej
20 dkg juhtúró
2 tk só
1 tojás sárgája
kakukkfű

A tejet meglangyosítom a kiskanálnyi cukorral, majd hozzámorzsolom az élesztőt. Hagyom, hogy felfusson. (Ne hevítsük túl a tejet, mert megöli az élesztőgombákat a forróság.) A lisztet összekeverem a tök belsejével, a juhtúróval, a sóval, a kakukkfűvel, majd hozzáadom a felfuttatott tejes élesztőt és jól kidagasztom. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztem. A tészta feléből kisebb zsemléket készítek, a másik felét pedig kör alakúra kinyújtom és 8 részre osztom. A körcikkely szélesebb végénél kezdve elkezdem feltekerni, majd kicsit meghajlítom és máris kész a kifli. Tojás sárgájával lekenem és 200 fokon pirosra sütöm őket kb. 20 perc alatt.

Amit én máshogy csináltam/nék: kakukkfüvet nem tettem bele, valahogy nekem nem jön össze ezekkel a ízekkel, illetve legközelebb juhtúróból mehet bele még több, min. 30 dkg. Valamint, én mindig vékonyabb cikkelyeket készítek, így is eléggé megdagadnak.
Related Posts with Thumbnails