2012. február 7., kedd

Túrós-mazsolás kuglóf


7végén többek között ezzel a finom kuglóffal várt minket Angie. Annyira ízlett mindenkinek! A rétesliszt nagyon jót tesz neki - el is kértem a receptet, hogy felvegyem a családi mindennapok sütijei közé.

Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg porcukor
25 dkg ráma margarin
25 dkg rétes liszt+ 1 sütőpor
25 dkg túró
1 marék mazsola

Elkészítése:
A mazsolát lemosom,beáztatom.
A 4 tojás sárgát elkeverem a porcukorral. Hozzáadom a margarint,a villával összetört túrót,a réteslisztet amibe belekevertem a sütőport,majd a lecsöpögtetett maréknyi mazsolát.
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verem és hozzáadom óvatosan a túrós masszához.
Kivajazott, belisztezett kuglóf formában 175-200 fokon 35-45 perc.
Tűpróba. :-)

Almás zellerkrémleves rozmaringgal, pirított dióval


Most így télen elképesztő módon kívánom a meleg leveseket - nemhiába, a szervezetünk tudja mit kell neki adni:-)
Általában a hét végén kitalálom előre, hogy a következő héten milyeneket fogok főzni, és délelőttönként Bori kicsi alvása alatt készítem el őket :-)

Ez egy nagyon finom kombináció, a rozmaring pikánssá teszi, a pirított dió pedig maga a csúcs:-)

Hozzávalók kb. 6 csészéhez:

-0,5 kg zellergumó (kb. egy nagy)
-0,5 kg alma (kb. 5 db kicsi)
-2 dkg vaj
-1 ek olívaolaj
-1 l zöldség alaplé
-2 dl tejszín vagy natúr joghurt
-fehér bors (vagy ami van otthon)
-pár rozmaring szál

-melegítsd fel a vajat és az olajat egy lábosban és a felkockázott zellert pirítsd pár percig rajtuk
-add hozzá a felkockázott almákat és öntsd fel az alaplével
-fűszerezd borssal és dobd hozzá a rozmaring leveleket
-fedő alatt főzd addig, amíg a zeller megpuhul (min. fél óra)
-pürésítsd botmixerrel, öntsd fel a tejszínnel és forrald össze a levest
-a közben megpirított dióval tálaljuk



-

Krumplis-baconös frittata kakukkfűvel


Az utóbbi időben megint kísérletezgetek a gyerekek számára is tetszetős, finom és egészséges uzsonna félékkel:-)
A frittata-félék szerencsére nagyon ízlenek mindenkinek - érdekes, hogy amikor Hella volt kicsi, nem ette meg a rántotta-szerű ételeket, míg Bori minden további nélkül:-)

Hozzávalók:
-1 diónyi salotta hagyma, ha nincsen, akkor vöröshagyma
-5 dkg bacon apróra vágva
-2 dkg vaj
-1 el olívaolaj
-40 dkg burgonya reszelve
-egy marék parmezán
-3-4 db aszalt paradicsom, ha nincsen, egy nagy apróra vágva
-4 tojás
-0,5 dl tejszín
-só, bors

- előmelegítjük a sütőt 180 fokra
-a burgonyát nagy lyuku reszelőn lereszeljük (hát igen, ez az egy amit nem igazán szeretek:-)
- a vajat és az olívaolajat megmelegítjük serpenyőben, majd megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát
-rádobjuk a szintén apróra vágott bacont és a krumplit
-10 percig sütjük őket – utána kihűtjük
-közben felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a sajtot, a tejszínt és a paradicsomot (+ én petrezselymet is szoktam)
-sózzuk, borsozzuk
-a két masszát összeforgatjuk, és sütőpapírral bevont tortaformába öntjük
-25 perc alatt készre sütjük – legjobb melegen tálalni

Frissen vágott zöldfűszereket szórok a tetejére, legalább is a sajátoméra. Kakukkfűvel isteni!
Related Posts with Thumbnails