2009. december 31., csütörtök

La Galette

Egy ideje különböző kultúrák éttermeibe is ellátogatunk, hogy megismerkedjünk érdekességekkel.
A la Galette-ben palacsintákat fogyaszthatunk, édeset, sósat.
Azt tudtam, hogy különleges alapú a sós tésztájuk, de nem tudtam miből készül és mitől barnás színű. Megkérdeztük: hajdina lisztből készítik. És azt is megtudtuk, hogy itthon nincsen igazán finom hajdina liszt, úgy importálják Lengyelországból, a LG pedig természetesen Franciaországból:-).
Érdekes íze van, különleges.
Az édes verziókat ismertük már...(ezek normál tésztából készülnek).

Néhány info még a hajdináról:

A hajdina finomra őrlésével készül.
Az úgynevezett francia-palacsinta legfontosabb összetevője. Egyéb kenyér, vagy tésztaféleségek készítéséhez is sokoldalúan felhasználható búza, kukorica, vagy árpaliszttel keverve. Mivel a sikértartalma alacsony, így a duzzadt, magas, puha bélezetű kenyér ebből nem készíthető. Sokkal inkább alkalmas a vékony – palacsintaszerű – vagy pászka formájú kenyér, illetve tészta készítéséhez. Ez is lehet megfelelő kiegészítésekkel, feltétekkel laktató és főként egészséges élelem. Ha gabonafélék helyett gluténmentes lisztekkel (pl. kölesliszt, burgonyaliszt vagy pehely, esetleg keményítők, stb.) keverjük, úgy alkalmas táplálék lisztérzékenyek számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails