2010. március 7., vasárnap

Túrós-mákos rácsos pite



A NLK-ában olvastam ezt a jó kis süti receptet, amit ma a vendégeknek meg is sütöttem. Lehet variálni a tölteléket, ki mit szeret, akár almásat, mandulásat stb.

Hozzávalók egy kisebb (20x30-as) tepsihez:

Tészta:
-18 dkg liszt
-21,5 dkg margarin
-6 dkg porcukor
-1 tojássárgája

Mákos töltelék:
-15 dkg darált mák
-8 dkg cukor
-1 dl víz
-2 ek darált keksz
-fél citrom reszelt héja

Túrós töltelék:
-15 dkg túró
-3 ek cukor
-1 tojássárgája
-1 ek mazsola
-fél citrom reszelt héja
-1 ek búzadara

A tésztához a lisztet, a porcukrot elkeverjük, a puha vajat és a tojássárgáját beletesszük és az egészet kézzel elmorzsoljuk.
Fóliába csomagoljuk és 20 percre betesszük a hűtőbe.
Ezalatt villámgyorsan megcsináljuk a két tölteléket.

A mák tölteléknél a cukrot és a vizet felforraljuk, majd a többi hozzávalót is beletéve megfőzzük a tölteléket és félretesszük hűlni.
A túró tölteléknél minden hozzávalót egy tálba öntünk és villával jól elkeverjük.


Miután kivettük a tésztát a hűtőből, kétharmad részét tepsi nagyságúra nyújtjuk és mielőtt beletesszük a tepsibe, kikenjük azt margarinnal.
Megszurkáljuk és 170 fokon világosra elősütjük.
A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk (5 kisebb, 3 hosszabb), és berácsozzuk vele az elősütött tésztát.
A rácsok közti kockákat megtöltjük a töltelékekkel vegyesen.
160 fokon kb. fél órát sütjük. Mikor kicsit hűlt, próbáljuk úgy felvágni, hogy minden szeleten legyen túró is, mák is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails