2010. február 10., szerda

Kasmíri khír



Többféle finom khírt ettem már indiai éttermekben, könnyű desszert egy ilyen borús délutánra:-)

"A tejberizs indiai változata, a khír India-szerte közkedvelt eleség. A magyar tejberizstől elsősorban abban különbözik, hogy folyékonyabb állagú: több tejjel és kevesebb rizzsel készül. Természetesen számtalan módon ízesíthető. A jó khír nem szilárd-ragacsos dolog, hanem sűrűn folyó édesség, aminek épp csak egy kis textúrát ad a rizs" (Jé!India).
És nagyon harmonikus a pirított magvakkal.

Hozzávalók 4 tálkához:
- 1 tcs. rizs
- 1 l tej
- 7 ek. cukor
- 1 csipet só
- 2 mk. őrölt kardamom (én fahéjat használtam helyette)
- 1 szem szegfűszeg
- 2 ek. mazsola
- 5-5 dkg apróra vágott földimogyoró és forrázott mandula
- 2 dkg apróra vágott dió

Mossuk meg folyó víz alatt a rizst.
Öblítsük le, szűrőben csurgassuk le. Forraljuk fel a tejet a cukorral, a sóval és a fahéjjal.
Tegyük bele a rizst, lassú tűzön, lefedve főzzük minimum fél órát, amíg szépen besűrűsödik, krémesedik a tej (el is párolog egy nagy része), és a rizs szétfő.
Gyakran keverjük meg.
Miután eljutottunk a kívánt állagig, keverjük bele a megmaradt hozzávalókat.
Jól lehűtve, kis tálakban tálaljuk.

1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails