2010. február 2., kedd

Spenótos tengeri hal ricottával, sonkával



Spenót, spenót...mennyire sokoldalúan felhasználható a jó kis spenót, pedig gyerekkoromban mennyire nem szerettem!
Persze, mert mindig csak főzelék volt belőle, az is csomós, jajjj!
Mivel a tonhal mellé köretet nem akartam, így relatíve több spenótot használtam, kevés ricottával, sonkával, fokhagymával keverve.

Hozzávalók 1 adaghoz (mivel ebédre készítem a legtöbb ételt általában, nem mindig csinálok nagyobb adagot. Ebből kislányomnak is jut):
1 nagyobb tengeri halfilé
4 marék bébispenót
1 púpos ek ricotta
1 ek tejföl
1 kisebb szelet sonka, lehet fél is
1/4 fej hagyma (1,5 dkg)
1 gerezd fokhagyma
1 ek olíva olaj
só, bors
vaj
1 ek frissen reszelt parmezán

-Odateszek 1 ek vajat olvasztani egy tepsiben, majd kicsit később ráteszem a picit besózott tengeri halat párolódni. Néha forgatom saptulával, hogy mindkét felét átjárja a vaj, végül nagyobb lángon megkapatom...
-Egy másik tepsiben olíva olajat forrósítok, rádobom az apróra vágott sonkát.
Amikor pirulni kezd, hozzáadom az apróra vágott hagymát és üvegesre párolom.
Hozzáadom az összetört fokhagymát, 1 percig pirítom, majd beleteszem az összetépkedett spenótot és a fűszereket.
Addig párolom, míg a levelek összeesnek (1-2 perc). Lehúzom a tűzről, hozzákeverem a ricottát és tejfölt.
Az egészet a hal tetejére halmozom (gyerekekek előtte botmixerrel kicsit pürésíthető, ha úgy jobban szeretik), megszórom reszelt parmezánnal.

1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails