2010. január 1., péntek

Csiperkés házi gnocchi




Mivel itthon betegeskedem, és Hellust elvitték anyáék pár napra (most először - jaj de szomorú voltam!!!:-( - felpolcolt lábbal mindent magam köré gyűjtve belevágtam a gnocchi készítésébe. Az öntet adta magát, mert a hűtőben szétnézve láttam, hogy a gombát már mindenképpen meg kell enni, így csiperkés szósz készült hozzá.

Hozzávalók:

80 dkg krumpli

1 tojás

25-35 dkg liszt (ha nem elég, akkor amennyit még felvesz)

őrölt szerecsendió

bors

reszelt parmezán sajt (nekem most csak a szórós verzió volt itthon:(


Szószhoz: 25 dkg csiperke gomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl

A krumplit sós vízben megfőzzük. Főzés után kicsit lehűtjük, majd krumplinyomóval összetörjük.

Beleütjük a tojást, beleszórjuk a liszt egy részét, meghintjük szerecsendióval és borssal, majd kezünkkel az egészet alaposan összegyúrjuk.

Gyúrás közben fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Az így kapott tésztából nedves kézzel hosszú nudlikat hengergetünk egy nagyobb, belisztezett vágódeszkán.

A sós vizet felteszünk forrni. Levágunk egy kis nudlit, és a vízbe dobva leteszteljük a tésztát. Ha nem jön fel 1-2 percen belül a nudli a víz felszínére, akkor egy kis lisztet kell még adni a tésztához. Ha feljön, akkor jó a tészta, késsel bele lehet szaggatni a nudlikat a vízbe (egyszerre kb. 20 db-ot). Amikor feljönnek a felszínre, szedjük ki őket. Amit megeszünk, rögtön forgassuk hozzá a szószhoz..

Ebből a mennyiségből kb. 100 nudli lesz, ami bő kétszeri ebédnek felel meg, 20-25 db elég egy személynek.

Amit nem használunk fel, betehetjük a fagyasztóba, csak elő kell kapni ha ehhez lesz majd kedvünk.


Nyammmm:-)) isteni lett, jól befaltam - remélem Atinak is ízleni fog, vacsorára...


Jó étvágyat!


Eszter

ui: Nagyon jól kijön a gnocchiban az őrölt szerecsendió, éppen csak annyira, amitől egy leheletnyi pikáns ízt kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails