2010. január 1., péntek

Zsályás-sonkás kosárkák




Évi barátnőmet vártam nagyon, aki Hollandiában él és évente párszor tudunk csak találkozni. Neki mindenképpen valami különlegesebbet akartam készíteni uzsonnára, annak ellenére tudtam, kicsit molyolós is - de nagyon megéri.
A zsálya nagyon finom, de intenzív fűszer, örültem ennek a receptnek.

Szerencsére Hellusom tündéri, mert délelőttönként kiszámíthatóan alszik 1,5 órát még mindig, és ezzel az idővel tudok tervezni.
Előre félek mi lesz, ha már nem igényli majd...


1, előmelegítjük a sütőt 200 fokra, utána a muffintepsi 12 mélyedését alaposan kivajazzuk.
2, a tésztához összekeverjük az alábbiakat: 25 dkg finomliszt, 1 ek. oregano (morzsolt), 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, só, őrölt bors, 4 ek. hideg víz.
3, összegyúrjuk a tésztát, hurkát formázunk és 12 darabra osztjuk, majd kibéleljük vele a muffintepsi mélyedéseit. Megszurkáljuk villával, majd kis db sütőpapírt nyomkodunk a tetjükre, melyekre rizst teszünk, h biztosan simuljon a tésztához.
4, A tésztakosárkákat 15 percre betesszük a sütőbe, 10 perc után a rizses papírkákat vegyük ki. Amikor kivesszük őket, kenjük át őket felvert tojásfehérjével.
Ezalatt a sütőt kicsit lejjebb vesszük, 175 fokra, és mialatt kicsit kihűlnek a kosarak, gyorsan elkészítjük a tölteléket.
5, Töltelék: 15 dkg sonka, 1 ek. zsálya, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg parmezán sajt, 3 tojás, 2 dl tejszín (ez sztem elhagyható...), só, bors.
Az apróra vágott sonkát olivaolajon megpirítjuk, majd ha kész és picit hűlt, hozzákeverjük a zsályát, a zúzott fokhagymát és a sajtot.
A tojásokat a tejszínnel (vagy anélkül) habosra habarjuk és összeforgatjuk a sonkás keverékkel.
Ezután már csak meg kell tölteni a kosárkákat és 15 percig sütni.

FRISSEN tálalni!! Kihűlve sajnos már nem az igazi...

Jó étvágyat,
Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails